Gyakori kérdések

Általános információk az online kereskedésről

Az online kereskedési rendszerek nagy szabadságot adnak a felhasználóknak, hiszen a kereskedési platformokon teljesen önállóan végezhetnek befektetési műveleteket. Az online kereskedés lényege, hogy a rendszerbe történő belépést követően egyetlen kattintással, azonnali árakon lehet venni és eladni különböző pénzügyi termékeket. A jól átlátható kereskedési felületen folyamatosan nyomon követhető a pozíciók aktuális értéke, és a világ bármely pontjáról lehet megbízásokat adni. Fontos kiemelni, hogy nemcsak egy telepített szoftverrel, hanem webes felületen is bárhonnan elérhetőek a számlák, felügyelhetőek a pozíciók.

 

Miért érdemes a Concorde online kereskedési rendszerét választani?

Szűk spread-ek: A Concorde ugyanazt a spread-et biztosítja minden magánbefektetőnek, mint amelyet a legnagyobb intézményi partnereinek is, a Concorde nem tágítja a spread-et az Ön kárára! Így a ConcordeTraderben elérhető árrések a legversenyképesebbek közé tartoznak.
Adómentesség: Tartós befektetési számla (TBSZ) segítségével a hozam után fizetendő adóját akár 0 százalékra is mérsékelheti.
Kényelem: Az éves adóigazoláshoz szükséges adótájékoztatót a Concorde munkatársai állítják össze.
Magyar háttér: Ügyeit magyar nyelven intézheti, a Concorde működését a Magyar Nemzeti Bank felügyeli.

 

Miben más a Concorde?

A Concorde Értékpapír Zrt. a hazai befektetési piac legnagyobb legnagyobb fundamentális elemzői csapattal rendelkező szereplője. A cég munkatársainak elemzései, ajánlásai elérhetőek az online kereskedési rendszer felhasználói számára is, segítve ezzel a befektetési döntéseket. A Concorde elemzői csapata számos hazai és nemzetközi elismerést és díjat kapott már az elmúlt években, ami garanciát jelent a hazai szinten elérhető legmagasabb szintű kereskedési támogatásra.

 

Van demo-verziója a Concorde elektronikus kereskedési rendszereknek?

Az elektronikus kereskedési rendszer demo verziója itt érhető el.

 

Hogyan tudok számlát nyitni?

A számlanyitáshoz szükséges információkat itt olvashatja.

 

Hogyan tudok pénzt utalni?

Az összes utaláshoz szükséges információt elérheti itt.

 

Milyen online platformok elérhetőek a Concorde-nál?

A Concorde online szolgáltatásain belül két különböző platform érhető el. A ConcordeTrader és a WebTrader rendszerekben részvénykereskedésre nyílik lehetőség. A CFD/FX Trader és WebTrader platformokon tőzsdeindex, vagy részvény tényleges birtoklása nélkül CFD-kkel (contract for difference) kereskedhetsz. Részletes információ a platformokról itt olvasható.

 

Milyen előnyei vannak az egyes platformoknak?

A részvénykereskedésre és a CFD/Forex kereskedésre is készült egy desktop és egy webes alkalmazás. A webes alkalmazások futtatásához lényegében csak internetkapcsolatra van szükség, míg a desktop alkalmazásokat telepíteni kell, ugyanakkor ezeken a kereskedést segítő komplexebb szolgáltatások is elérhetőek.

 

Mire van szükség a kereskedési platformok használatához?

A ConcordeTrader és WebTrader rendszerkövetelményei itt olvasható.

 

Felhasználónév vagy jelszó elfelejtése esetén mi a teendő?

Amennyiben elfelejted felhasználói neved vagy jelszavad, akár az ügyfélportálra, akár a CFD kereskedési platformra, akkor vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a (+36 1) 489 22 02-es telefonszámon, ahol segítenek és szükség esetén új ideiglenes jelszót biztosítanak, amelyet első belépéskor tudsz megváltoztatni. A részvénykereskedési platformhoz nincs külön jelszó, a rendszer az ügyfélportálra belépve érhető el.

 

Hogyan lehetséges az online rendszerhez jelszót módosítani?

Az ügyfélportálon a személyes/személyes adatok menüpont alatt lehet jelszót változtatni. A CFD kereskedési platformon a jelszó változtatási igényt telefonon kell jelezni a Concorde ügyfélszolgálatán a (+36 1) 489 22 02-es telefonszámon. Az így kapott ideiglenes jelszót már meg lehet változtatni az első belépéskor.

 

Mit tegyünk, ha megváltozott az e-mail címünk, telefonszámunk vagy a levelezési címünk?

Az ügyfélportálon keresztül néhány perc alatt módosíthatóak az adatok.

 

Lehet-e több tulajdonosa egy értékpapírszámlának?

Az értékpapírszámlának kizárólag egy tulajdonosa lehet, de több meghatalmazott is tartozhat egy számlához. A számlanyitást követően, a tulajdonos személyesen adhat meg további meghatalmazottakat, akik ezt követően tranzakciókat is indíthatnak.

 

Milyen termékek érhetőek el a Concorde online rendszerein keresztül?

Termékpalettánk felöleli a ma elérhető, széles körben kereskedett tőkepiaci instrumentumokat, így sok fontos tőzsdeindexet, számos devizapárt, rengeteg árucikket és természetesen a legfontosabb egyedi részvényeket. A kereskedés CFD alapon történik, amely egy kétoldalú szerződés az ügyfél és az online kereskedő között, egy tőkeáttételes ügylet, amely esetében a befektető egy termék ármozgásából fakadó árkülönbözetre fogad. Így például egy részvény CFD megvásárlásával nem leszel tulajdonosa az adott vállalatnak, de az áremelkedés vagy áresés eredménye a Tiéd lesz és az esedékes osztalékok is kifizetésre kerülnek. A szükséges vételi vagy eladási összegnek csak a törtrészét kell letétként elhelyezni, a finanszírozás pedig kedvező kamatokkal biztosított.

 

Mit jelent a T+X napos elszámolás?

A T+X napos elszámolás lényege, hogy egy adott értéknapon teljesült ügyletet x munkanappal később számolunk el. A BÉT-en például T+3 napos elszámolás van a részvényekre. Ez azt jelenti, hogy a például hétfőn megvásárolt értékpapírt csütörtökön adja át az ügylet eladója és az értékpapír ellenértékét is csütörtökön terhelik ténylegesen a vevő ügyfélszámláján. Így hétfőtől csütörtökig a vevő pénze és az eladó értékpapírja fedezetbe kerül. Ez azt jelenti, hogy fizikailag továbbra is az értékpapírszámláján van, de más ügyletekhez már nem használható fel. Ugyanezen időszak alatt a reális portfólióérték meghatározása érdekében egy technikai „követelés” számlán már előre jóváírjuk a vevőnek az értékpapírt és az eladónak a pénzt. Az ügyfélportálon és a kereskedési rendszerekben is úgy láthatja, hogy a hétfőn vett értékpapír aznapi értéknappal bekerült a portfóliójába. Abban az esetben van igazán jelentősége az elszámolásnapnak, ha a T+X napon beérkező értékpapírt vagy pénzt szeretnél továbbutalni vagy felvenni. Ebben az esetben az utalással, készpénzfelvétellel meg kell várni az adott instrumentum elszámolását. Tehát egy hétfői részvény eladásból származó pénzt leghamarabb csütörtökön lehet elutalni vagy a pénztárban felvenni.

 

Mire jó a stop-limit megbízás?

A megfelelő stop megbízások az átgondolt online kereskedés egyik legfontosabb elemét jelentik. A stop megbízásoknak két alapvető célja van. Egyrészt a nyitott nyereség védelmére, vagyis ha emelkedett a birtokodba került eszköz értéke, a stop megbízással automatikusan realizálhatod a nyitott pozíciónkon lévő nyereséget, mielőtt az árfolyam esetleg a vételi ár alá esne. Másrészt a veszteség behatárolása, vagyis a kedvezőtlen ármozgás negatív hatásának korlátozására is szolgálhat a stop megbízás. Lényegében tehát megszabhatod a veszteség legmagasabb szintjét, amit hajlandó vagy még realizálni egy csökkenő trend esetén, így garantálható, hogy legrosszabb esetben is csak a befektetésed töredékét veszíted el. Nyitott vételi pozíció esetén például, ha a stop limit megbízás aktiválási árát a nyitóár alatt 9 százalékra, a limitárát pedig 10 százalékra állítod, akkor kedvezőtlen piaci ármozgás esetén 9 százalékos áresést követően aktiválódik a limitáras megbízás, amely a limitárként megadott (-10 százalékos) árszint elérése esetén teljesülni fog, és így megtörténik az instrumentum eladása.

 

Milyen kockázata van a stop-limit megbízásnak?

A stop limit megbízás likvid, nagy forgalmú instrumentumok esetében működik jól. Kisebb forgalmú és nem túlságosan likvid instrumentumoknál előfordulhat, hogy az ár nem folyamatosan süllyed, hanem a ritka üzletkötés miatt „szakadások” vannak az árfolyamban. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a jegyzett ár „átugorja” a limitárat és hiába aktiválódik a limitáras megbízás, nem fog teljesülni. Az árfolyam szakadása és a stop-limit megbízás teljesülésének elmaradása komolyabb forgalmú instrumentumok esetében is előfordulhat, váratlan piaci hír esetén (katasztrófák, gyógyszergyár esetén sikeres gyógyszerteszt, törvényi szabályozás változása, osztalékfizetés, egyéb társasági események).

 

Mit jelent és hogyan működik a limit áras megbízás?

Ezt a megbízás típust akkor érdemes alkalmazni, ha konkrét elképzeléssel rendelkezik a vételi vagy eladási árra vonatkozóan. Ha például 100 forintos limitáras vételi megbízást adsz egy részvényre, akkor a vásárlást maximum ezen az áron, vagy ez alatt fogják teljesíteni. Értelemszerűen limitáras eladási megbízás csak a meghatározott vagy annál magasabb áron kerül eladásra. Ha több ellenoldali ajánlat van, akkor a legkedvezőbb ajánlattal párosít a tőzsde.

 

Mit jelent és hogyan működik a piaci megbízás?

Olyan megbízástípus, amelynél nem adsz meg konkrét limitárat az eladási vagy a vételi ajánlatodhoz, hanem az aktuális lehető legjobb ellenoldali ajánlatot fogadod el. Technikailag és jogilag valójában ez egy rendkívül agresszív limitáras megbízásként működik, azaz egy nagyon magas vételi, illetve nagyon alacsony eladási árral megadott limitáras megbízás keletkezik, amely nagy valószínűséggel teljesülni fog normál piaci körülmények között. A megbízástípus előnye a limitáras megbízással szemben, hogy nagy valószínűséggel teljesül, hátránya, hogy a megbízás megadásakor nem lehetsz biztos abban, milyen áron történik majd meg. Extrém piaci ármozgások esetén a megbízás megadása alatt az ár akár jelentősen is elmozdulhat kedvezőtlen irányba, amelyet figyelembe kell venni a megbízás megadásakor.

 

Mit jelent a stop piaci megbízás?

A stop-limit megbízástól annyiban különbözik, hogy az aktiválási ár elérése esetén nem limitáras megbízás aktiválódik, hanem piaci áras megbízás. Szerepe és jelentősége megegyezik a stop limit megbízással, de a limitáras megbízásnál leírt árfolyam szakadások esetén is teljesül. Hátránya, hogy extrém árfolyammozgások esetén rendkívül kedvezőtlen áron is teljesülhet az ajánlat.

 

Mit takar a csúszó stop megbízás?

Olyan limitáras megbízást, amelynél a limitár a megbízásban megadott távolsággal követi a piaci árat: vételi megbízás esetén negatív, eladási megbízás esetén pozitív irányba. Szerepe és jelentősége hasonló a stop megbízásokhoz, általában korábban megnyitott pozíció lezárására használják. A stop limit és stop piaci megbízások előre meghatározott árszinten likvidálják a nyitott pozíciónkat, ezzel szemben csúszó stop alkalmazása esetén, ha a piaci ár kedvező irányba mozdul, akkor a limitár is ugyanannyit elmozdul, azaz az ár után „csúszik”. Ha például nyitott vételi pozíciód van és megadsz egy csúszó stop eladást, amely 10 százalékkal követi a piaci árat, akkor kedvezőtlen irányú elmozdulás esetén ugyanott fogja a pozíciót lezárni, mintha stop limit megbízást adott volna. Viszont amennyiben az ár kedvező irányba mozdul el 10 százalékot, akkor a stop megbízásod automatikusan (a piaci ármozgással együtt) felcsúszik a nyitóárig, így ha innen lefordulna az ár, akkor sem veszítesz, hiszen nyitóáron megtörténik az eladás. Ha azonban az ár továbbra is kedvező irányba megy és eléri a nyitáshoz képest 20 százalékkal magasabb árszintet az adott árfolyam, akkor a csúszó stop már automatikusan a +10 százalékos nyereség árszintjén lesz.

 

Mit jelent az OCO megbízás?

Az OCO (Order Cancels Order) két megbízásból áll, amelyből az egyik teljesülése esetén a rendszer automatikusan visszavonja a másikat. A két megbízás elvileg bármilyen típusú lehet, az OCO csak a két megbízás közötti logikai viszonyt jelzi. Szerepe és jelentősége abban áll, hogy egy megbízásban megadhatja, hogy egy korábban megnyitott pozíciót hol szeretne lezárni kedvezőtlen ármozgás esetén és hol kedvező ármozgás esetén. Tipikusan a kedvezőtlen irányú ármozgás irányában valamilyen stop megbízással jelölheted ki a határt, például -10 százalékos árszinten, kedvező irányba pedig limitáras megbízással például +10 százalékos árszinten. A két megbízást akár külön-külön is megadhatnád, de extrém ármozgások esetén előfordulhat, hogy az árfolyam kedvezőtlen irányú elmozdulása esetén először teljesül a stop ajánlatod, majd az árfolyam megfordul és eléri a profit-take árszintet is, ahol teljesül a másik megbízásod is, így végeredményben egy nem kívánt pozíciót nyithatnál. Ezt lehet kiküszöbölni, ha a két megbízást OCO párban adod meg, mert ebben az esetben az egyik megbízás teljesülésekor automatikusan visszavonódik a másik – szükségtelenné vált – megbízás.

 

A daytrade (DT) megbízás mit takar?

A daytrade megbízásnál az értékpapírt még a vásárlás napján el is adjuk, vagy megfordítva ugyanezt, az eladott értékpapírt még az eladás napján visszavesszük. A lényeg, hogy egy adott napon megnyitott értékpapír pozíciót egy ellentétes irányú ügylettel zárunk. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen megbízások esetében a jutalék kedvezőbb, mint a normál megbízásoknál.

 

Te mire spekulálsz?

Hozd ki a legtöbbet befektetéseidből a Concorde szakértőinek segítségével. Olvasd minden nap a legforróbb tőkepiaci sztorikat vagy hallgasd meg aktuális podcast adásunkat!

Concordeblog

Számlanyitás

Számlanyitás

Számlanyitás
Demó kipróbálása

Demó kipróbálása

Demó kipróbálása
Hagyj üzenetet

Hagyj üzenetet

Hagyj üzenetet
Megszakítás