Szakértő válaszok, 28 év tőkepiaci tapasztalat

Gyakori kérdések

Általános információk

Az online kereskedésről

Az online kereskedési rendszerek nagy szabadságot adnak a felhasználóknak, hiszen a kereskedési platformokon teljesen önállóan végezhetnek befektetési műveleteket. Az online kereskedés lényege, hogy a rendszerbe történő belépést követően egyetlen kattintással, azonnali árakon lehet venni és eladni különböző pénzügyi termékeket. A jól átlátható kereskedési felületen folyamatosan nyomon követhető a pozíciók aktuális értéke, és a világ bármely pontjáról lehet megbízásokat adni. Fontos kiemelni, hogy nemcsak egy telepített szoftverrel, hanem webes felületen is bárhonnan elérhetőek a számlák, felügyelhetőek a pozíciók.

 

Miért érdemes a Concorde online kereskedési rendszerét választani?

Szűk spread-ek: A Concorde ugyanazt a spread-et biztosítja minden magánbefektetőnek, mint amelyet a legnagyobb intézményi partnereinek is, a Concorde nem tágítja a spread-et az Ön kárára! Így a ConcordeTraderben elérhető árrések a legversenyképesebbek közé tartoznak.
Adómentesség: Tartós befektetési számla (TBSZ) segítségével a hozam után fizetendő adóját akár 0%-ra is mérsékelheti.
Kényelem: Az éves adóigazoláshoz szükséges adótájékoztatót a Concorde munkatársai állítják össze.
Magyar háttér: Ügyeit magyar nyelven intézheti, a Concorde működését a Magyar Nemzeti Bank felügyeli.

 

Miben más a Concorde?

A Concorde Zrt. a hazai befektetési piac legnagyobb tapasztalattal rendelkező és legnagyobb elemzői csapattal rendelkező szereplője. A cég munkatársainak elemzései, ajánlásai elérhetőek az online kereskedési rendszer felhasználói számára is, segítve ezzel a befektetési döntéseket. A Concorde elemzői csapata számos hazai és nemzetközi elismerést és díjat kapott már az elmúlt években, ami garanciát jelent a hazai szinten elérhető legmagasabb szintű tanácsadói támogatásra.

 

Van demo-verziója a Concorde elektronikus kereskedési rendszereknek?

Az elektronikus kereskedési rendszer demo verzióját itt érheti el.

 

Hogyan tudok számlát nyitni?

A számlanyitáshoz szükséges információkat itt olvashatja.

 

Hogyan tudok pénzt utalni?

Az összes utaláshoz szükséges információt elérheti itt.

 

Milyen online platformok elérhetőek a Concorde-nál?

A Concorde online szolgáltatásain belül két különböző platform érhető el. A ConcordeTrader és a WebTrader rendszerekben részvénykereskedésre nyílik lehetőség. A CFD/FX Trader és WebTrader platformokon tőzsdeindex, vagy részvény tényleges birtoklása nélkül CFD-kkel (contract for difference) kereskedhet. Részletes információ a platformokról itt olvasható.

 

Milyen előnyei vannak az egyes platformoknak?

A részvénykereskedésre és a CFD/Forex kereskedésre is készült egy desktop és egy webes alkalmazás. A webes alkalmazások futtatásához lényegében csak internetkapcsolatra van szükség, míg a desktop alkalmazásokat telepíteni kell, ugyanakkor ezeken a kereskedést segítő komplexebb szolgáltatások is elérhetőek.

 

Mire van szükség a kereskedési platformok használatához?

A ConcordeTrader és WebTrader rendszerkövetelményeit itt olvashatja.

 

Felhasználónév vagy jelszó elfelejtése esetén mi a teendő?

Amennyiben elfelejti felhasználói nevét vagy jelszavát akár az ügyfélportálra, akár a CFD kereskedési platformra, akkor hívja fel az ügyfélszolgálatunkat (+36 1 489 22 02), ahol segítenek és szükség esetén új ideiglenes jelszót biztosítanak, amelyet első belépéskor tud megváltoztatni. A részvénykereskedési platformhoz nincs külön jelszó, a rendszer az ügyfélportálra belépve érhető el.

 

Hogyan lehetséges az online rendszerhez jelszót módosítani?

Az ügyfélportálon a személyes/személyes adatok menüpont alatt lehet jelszót változtatni. A CFD kereskedési platformon a jelszó változtatási igényt telefonon kell jelezni a Concorde ügyfélszolgálatán. Az így kapott ideiglenes jelszót már meg lehet változtatni az első belépéskor.

 

Mit tegyünk, ha megváltozott az e-mail címünk, telefonszámunk vagy a levelezési címünk?

Az ügyfélportálon keresztül néhány perc alatt módosíthatóak az adatok.

 

Lehet-e több tulajdonosa egy értékpapírszámlának?

Az értékpapírszámlának kizárólag egy tulajdonosa lehet, de több meghatalmazott is tartozhat egy számlához. A számlanyitást követően, a tulajdonos személyesen adhat meg további meghatalmazottakat, akik ezt követően tranzakciókat is indíthatnak.

 

Milyen termékek érhetőek el a Concorde online rendszerein keresztül?

Az online kereskedési rendszerben a fizikai deviza és részvény vásárlásától kezdve egészen a CFD termékekig (részvények, devizák, indexek, árucikkek) számos különböző termék kereskedésére nyílik lehetőség. A termékekről bővebben.

 

Mit jelent a T+X napos elszámolás?

A T+X napos elszámolás lényege, hogy egy adott értéknapon teljesült ügyletet x munkanappal később számolunk el. A BÉT-en például T+3 napos elszámolás van a részvényekre. Ez azt jelenti, hogy a például hétfőn megvásárolt értékpapírt csütörtökön adja át az ügylet eladója és az értékpapír ellenértékét is csütörtökön terhelik ténylegesen a vevő ügyfélszámláján. Így hétfőtől csütörtökig a vevő pénze és az eladó értékpapírja fedezetbe kerül. Ez azt jelenti, hogy fizikailag továbbra is az értékpapírszámláján van, de más ügyletekhez már nem használható fel. Ugyanezen időszak alatt a reális portfólióérték meghatározása érdekében egy technikai “követelés” számlán már előre jóváírjuk a vevőnek az értékpapírt és az eladónak a pénzt. Az ügyfélportálon és a kereskedési rendszerekben is úgy láthatja, hogy a hétfőn vett értékpapír aznapi értéknappal bekerült a portfóliójába. Abban az esetben van igazán jelentősége az elszámolásnapnak, ha a T+X napon beérkező értékpapírt vagy pénzt szeretné továbbutalni vagy felvenni. Ebben az esetben az utalással, készpénzfelvétellel meg kell várni az adott instrumentum elszámolását. Tehát egy hétfői részvény eladásból származó pénzt leghamarabb csütörtökön lehet elutalni vagy a pénztárban felvenni.

 

Mire jó a stop-limit megbízás?

A megfelelő stop megbízások az átgondolt online kereskedés egyik legfontosabb elemét jelentik. A stop megbízásoknak két alapvető célja van. Egyrészt a nyitott nyereség védelmére, vagyis ha emelkedett a birtokába került eszköz értéke, a stop megbízással automatikusan realizálhatja a nyitott pozíciónkon lévő nyereséget, mielőtt az árfolyam esetleg a vételi ár alá esne. Másrészt a veszteség behatárolása, vagyis a kedvezőtlen ármozgás negatív hatásának korlátozására is szolgálhat a stop megbízás. Lényegében tehát megszabhatja a veszteség legmagasabb szintjét, amit hajlandó még realizálni egy csökkenő trend esetén, így garantálható, hogy legrosszabb esetben is csak a befektetése töredékét veszíti el. Nyitott vételi pozíció esetén például, ha a stop limit megbízás aktiválási árát a nyitóár alatt 9%-ra, a limitárát pedig 10%-ra állítja, akkor kedvezőtlen piaci ármozgás esetén 9%-os áresést követően aktiválódik a limitáras megbízás, amely a limitárként megadott (-10%-os) árszint elérése esetén teljesülni fog, és így megtörténik az instrumentum eladása.

 

Milyen kockázata van a stop-limit megbízásnak?

A stop limit megbízás likvid, nagy forgalmú instrumentumok esetében működik jól. Kisebb forgalmú és nem túlságosan likvid instrumentumoknál előfordulhat, hogy az ár nem folyamatosan süllyed, hanem a ritka üzletkötés miatt “szakadások” vannak az árfolyamban. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a jegyzett ár “átugorja” a limitárat és hiába aktiválódik a limitáras megbízás, nem fog teljesülni. Az árfolyam szakadása és a stop-limit megbízás teljesülésének elmaradása komolyabb forgalmú instrumentumok esetében is előfordulhat, váratlan piaci hír esetén (katasztrófák, gyógyszergyár esetén sikeres gyógyszerteszt, törvényi szabályozás változása, osztalékfizetés, egyéb társasági események).

 

Mit jelent és hogyan működik a limit áras megbízás?

Ezt a megbízás típust akkor érdemes alkalmazni, ha konkrét elképzeléssel rendelkezik a vételi vagy eladási árra vonatkozóan. Ha például 100 forintos limitáras vételi megbízást ad egy részvényre, akkor a vásárlást maximum ezen az áron, vagy ez alatt fogják teljesíteni. Értelemszerűen limitáras eladási megbízás csak a meghatározott vagy annál magasabb áron kerül eladásra. Ha több ellenoldali ajánlat van, akkor a legkedvezőbb ajánlattal párosít a tőzsde.

 

Mit jelent és hogyan működik a piaci megbízás?

Olyan megbízástípus, amelynél nem ad meg konkrét limitárat az eladási vagy a vételi ajánlatához, hanem az aktuális lehető legjobb ellenoldali ajánlatot fogadja el. Technikailag és jogilag valójában ez egy rendkívül agresszív limitáras megbízásként működik, azaz egy nagyon magas vételi, illetve nagyon alacsony eladási árral megadott limitáras megbízás keletkezik, amely nagy valószínűséggel teljesülni fog normál piaci körülmények között. A megbízástípus előnye a limitáras megbízással szemben, hogy nagy valószínűséggel teljesül, hátránya, hogy a megbízás megadásakor nem lehet biztos abban, milyen áron történik majd meg. Extrém piaci ármozgások esetén a megbízás megadása alatt az ár akár jelentősen is elmozdulhat kedvezőtlen irányba, amelyet figyelembe kell venni a megbízás megadásakor.

 

Mit jelent a stop piaci megbízás?

A stop-limit megbízástól annyiban különbözik, hogy az aktiválási ár elérése esetén nem limitáras megbízás aktiválódik, hanem piaci áras megbízás. Szerepe és jelentősége megegyezik a stop limit megbízással, de a limitáras megbízásnál leírt árfolyam szakadások esetén is teljesül. Hátránya, hogy extrém árfolyammozgások esetén rendkívül kedvezőtlen áron is teljesülhet az ajánlat.

 

Mit takar a csúszó stop megbízás?

Olyan limitáras megbízást, amelynél a limitár a megbízásban megadott távolsággal követi a piaci árat: vételi megbízás esetén negatív, eladási megbízás esetén pozitív irányba. Szerepe és jelentősége hasonló a stop megbízásokhoz, általában korábban megnyitott pozíció lezárására használják. A stop limit és stop piaci megbízások előre meghatározott árszinten likvidálják a nyitott pozíciónkat, ezzel szemben csúszó stop alkalmazása esetén, ha a piaci ár kedvező irányba mozdul, akkor a limitár is ugyanannyit elmozdul, azaz az ár után “csúszik”. Ha például nyitott vételi pozíciója van és megad egy csúszó stop eladást, amely 10%-kal követi a piaci árat, akkor kedvezőtlen irányú elmozdulás esetén ugyanott fogja a pozíciót lezárni, mintha stop limit megbízást adott volna. Viszont amennyiben az ár kedvező irányba mozdul el 10%-ot, akkor a stop megbízása automatikusan (a piaci ármozgással együtt) felcsúszik a nyitóárig, így ha innen lefordulna az ár, akkor sem veszít, hiszen nyitóáron megtörténik az eladás. Ha azonban az ár továbbra is kedvező irányba megy és eléri a nyitáshoz képest 20%-kal magasabb árszintet az adott árfolyam, akkor a csúszó stop már automatikusan a +10%-os nyereség árszintjén lesz.

 

Mit jelent az OCO megbízás?

Az OCO (Order Cancels Order) két megbízásból áll, amelyből az egyik teljesülése esetén a rendszer automatikusan visszavonja a másikat. A két megbízás elvileg bármilyen típusú lehet, az OCO csak a két megbízás közötti logikai viszonyt jelzi. Szerepe és jelentősége abban áll, hogy egy megbízásban megadhatja, hogy egy korábban megnyitott pozíciót hol szeretne lezárni kedvezőtlen ármozgás esetén és hol kedvező ármozgás esetén. Tipikusan a kedvezőtlen irányú ármozgás irányában valamilyen stop megbízással jelölheti ki a határt, például -10%-os árszinten, kedvező irányba pedig limitáras megbízással például +10%-os árszinten. A két megbízást akár külön-külön is megadhatná, de extrém ármozgások esetén előfordulhat, hogy az árfolyam kedvezőtlen irányú elmozdulása esetén először teljesül a stop ajánlata, majd az árfolyam megfordul és eléri a profit-take árszintet is, ahol teljesül a másik megbízása is, így végeredményben egy nem kívánt pozíciót nyithatna. Ezt lehet kiküszöbölni, ha a két megbízást OCO párban adja meg, mert ebben az esetben az egyik megbízás teljesülésekor automatikusan visszavonódik a másik – szükségtelenné vált – megbízás.

 

A daytrade (DT) megbízás mit takar?

A daytrade megbízásnál az értékpapírt még a vásárlás napján el is adjuk, vagy megfordítva ugyanezt, az eladott értékpapírt még az eladás napján visszavesszük. A lényeg, hogy egy adott napon megnyitott értékpapír pozíciót egy ellentétes irányú ügylettel zárunk. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen megbízások esetében a jutalék kedvezőbb, mint a normál megbízásoknál.

 

Bizonyított szakértelem

Teljesítményünket számos hazai és nemzetközi elismerés nyugtázta. Arra azonban, hogy jó úton járunk, számunkra az igazi bizonyosság az, ha saját munkájukban sikeres ügyfeleink maradéktalanul elégedettek velünk.

  • 2019 - Az év legjobb stratégiája: Le Phuong Hai Thanh (VG)
  • 2018 - Az Év Legnagyobb Forgalmú Részvénykereskedő Cége (BÉT)
  • 2018 - Az Év Senior Privátbankára: László József (Blochamps)
  • 2017 - Az Év Legnagyobb Forgalmú Részvénykereskedő Cége (BÉT)
  • 2016 - Az év befektetési szolgáltatója (BÉT)
  • 2016 - Az Év Legnagyobb Forgalmú Részvénykereskedő Cége (BÉT)
  • 2016 - Az Év Üzletágfejlesztője: Concorde Private Banking (Blochamps
Számlanyitási lehetőség

Számlanyitási lehetőség

Számlanyitási lehetőség
Demo számlanyitás

Demo számlanyitás

Demo számlanyitás
Hagyjon üzenetet

Hagyjon üzenetet

Hagyjon üzenetet
Megszakítás